Rechtshulp Nederland

Juridisch advies en rechtsbijstand 
 

Consumenten aankoop via marktplaats en bij malafide webwinkels

Malafide webwinkels / webshops

Nep-webwinkels die doen alsof ze producten verkopen, maar je krijgt je bestelling niet geleverd en je geld ben je kwijt. Meestal komt men er pas achter als voor een product is betaald en door de webwinkel niet wordt geleverd. Sommige webwinkels zijn zo professioneel ingericht dat je als consument niet twijfelt. Toch kan een klein onderzoek veel leed besparen.

Recensies zoeken via een zoekmachine. Wanneer je de naam van een webshop opzoekt via een zoekmachine zoals Google, kunnen er veel resultaten naar voren komen, waaronder recensies van andere consumenten. Als deze reviews negatieve dingen te zeggen hebben over de webshop, dan heb je een goede indicatie. 

Check of het adres, telefoonnummer en de bedrijfsnaam worden vermeld en let ook op het taalgebruik op de website. Een onderneming is verplicht om het nummer van de KvK op de website te plaatsen, Controleer of de webwinkel algemene voorwaarden heeft en of deze op de website zijn te vinden. Kijk hoe lang de website al actief is. Dat kan door de url uit de browserbalk te kopiëren en op de website van sidn.nl te plakken in het zoekveld ""check hier domeinnaam". 

Om te zien of een webshop betrouwbaar is, zijn er een aantal dingen die je ook altijd moet controleren. Bijvoorbeeld hoe lang een webshop al actief is, dit kun je checken via  www.sidn.nl . Als een grote website pas een paar dagen actief is, kan je ervan uit gaan dat deze niet officieel is. Als de webwinkel alleen een e-mail adres op de website heeft staan, dan valt aan de betrouwbaarheid te twijfelen. 

De over het algemeen betrouwbare webwinkels hebben meestal een keurmerk. Dit keurmerk geeft aan dat de webshop als erkende webwinkel goederen of diensten onder toepassing van algemene voorwaarden aanbiedt. Voor meer informatie Online kopen bij erkende webwinkels.

Via de website van de politie kan gecontroleerd worden of meldingen zijn gedaan over een webshop. Op de website van de politie worden rekeningnummers, url van webshops en emailadressen gepubliceerd van malafide webshops.

Ondanks alle controle mogelijkheden blijft de kans bestaan dat u via iDEAL of Klarna een betaling doet en dan de producten toch niet geleverd krijgt. 

Hoe weet je nu dat een verkoper via Marktplaats betrouwbaar is? Dat weet je niet en zeker niet als je een particuliere verkoper tegenover je hebt. Is een aangeboden product veel te goedkoop, kijk dan eerst of je iets meer te weten kunt komen over de verkoper. Google zijn/haar gegevens. Vraag via mail om verifieerbare gegevens, naam en telefoonnummer. Google die gegevens. Pas ook op voor identiteitsfraude.


 
E-mailen
Bellen
Info